Przyprawy do win oraz osprzęt do trunków


Rampa Imielin oferuje bogaty wybór przypraw do win. Po co ich używamy? Przede wszystkim do tego, aby aromatyzować wino i uzyskać typ wermut. Przypraw i ziół używamy również wtedy, jeśli chcemy zatuszować smak wina, kiedy bukiet smaków nam nie do końca odpowiada. Jak należy aromatyzować wino? Jest na to kilka sposobów. Można dodać mieszankę ziół i przypraw bezpośrednio do fermentującego nastawu, przygotować ziołową esencję w 0,5-1 litrze młodego wina przed leżakowaniem lub też kompozycję ziół zalać wstępnie wodą w temperaturze 70 stopni Celsjusza, a następnie dolewać spirytus tak, aby uzyskać roztwór o woltażu alkoholu 40-50%. Takie stężenie procentowe zapewni maksymalne uwolnienie się aromatu ziół.

Trzeba tylko pamiętać, że wino z esencją ziołowa musi leżakowań przynajmniej miesiąc, by następnie zostało porządnie wychłodzone w temperaturze 3-6 stopni Celsjusza. Można używać suszu przygotowanego z liści: malin, jeżyn, poziomek, czarnej porzeczki, pysznogłówki, melisy, mięty, pokrzywy, babki, macierzanki, kwiat głogu, kwiat czarnego bzu, lipy, rumianku, jarzębiny, kasztanowca, nagietka, owoce głogu, tarniny, czarnego bzu, jarzębiny, żurawiny. Jeżeli przygotowujecie zwykłego grzańca, a nie wermut to radzimy się zaopatrzyć w takie dodatki jak: goździki, cynamon, gałka muszkatołowa, wanilia, czarny pieprz, imbir. Pamiętaj, grzańca nie można gotować, bo traci cały swój aromat.

W naszym markecie znajdziecie również specjalistyczny osprzęt do trunków. W naszym asortymencie dostaniecie korki, butelki, korkownice, baniaki do bimbru, baniaki do wina, gąsiory, wężyki silikonowe, sprężynki pryzmatyczne, deflegmatory, termometry, destylatory oraz wiele, wiele więcej. Mamy w sprzedaży cały sprzęt jaki będzie Ci potrzebny do produkcji każdego alkoholu, niezależnie od tego czy chcesz zrobić nalewkę, bimber, wino czy piwo. Sprzęt do produkcji domowego alkoholu, na pierwszy rzut oka wydaje się niezmiernie skomplikowany, a tak naprawdę nie jest taki diabeł straszny jak go malują. Znacznie trudniejsze jest trzymanie się receptury, składników, czasu wytwarzania. Przy tym wszystkim, obsługa aparatury wydaje się dziecinne prosta.